Iemand die mij een beetje kent weet dat ik bezwaarlijk een keukenprinses kan genoemd worden. Dat wil niet zeggen dat ik niet kan koken of lekkere dinges klaar maken. Ik stoef niet als ik zeg dat ik een zwak heb voor lekkere pure ingredienten en dat ik zelfs een heel klein beetje aanleg vertoon om iets smakelijks klaar te maken en dat ook mooi te presenteren. Als ik met vakantie ben durf ik mij wel eens te laten gaan. En zelfs b. likt dan wel soms eens zijn vingers af. Of dan zegt hij somtijds: “Amai, Henri, uw moeder mag vanaf nu Elke Dag koken.” Waarop Henri dan natuurlijk wijselijk zwijgt. Want gelijk welk antwoord kan tegen hem gebruikt worden. Zo slim en diplomatisch is hij wel.

Maar daar zei ik het dus. Als ik met vakantie ben. Mijn eeuwig gebrek aan tijd voor vanalles en nog wat bedreigt mijn kookkunst (een nog veel belangrijker element is dat de geweldigste kok aller tijden gewoon in mijn huis rondloopt en ons dagelijks bestaan meer dan eens opfleurt met de overheerlijkste lekkernijen, maar dit terzijde). Mijn tijdsgebrek noopt mij dus mij over het algemeen gewoon mijn beentjes onder tafel te steken (wat mij buitenmate bevalt, maar dit opnieuw terzijde) of mij te beperken tot eenvoudige dingen: simpel, maar lekker.

En in deze categorie, Dames en Heren, heb ik recent iets ontdekt, wat voor mij gerust de simpel-maar-lekkere-dinges-lijst mag aanvoeren. Het gaat met name over De Bevroren Vruchten: bosbessen, frambozen, gemengde rode vruchten. In al hun versgepluktheid, frisheid en smakelijkheid bevroren en wachtend om door gelijkwie weer tot leven te worden gewekt. Als een kind dat voor het eerst de smaak van honingdauw ontdekt en zich wel ganse dagen zou willen laven aan dit vloeibaar goud, experimenteer ik nu al een ‘zomer’ lang met deze recent ontdekte Verborgen Schat. Ik heb er al vanalles mee uitgespookt: enkele diepgevroren bosbessen in zelfgemaakte limonade (of champagne) als smaakvolle en mooi ogende ijsblokjes, met vanille-ijs en melk gemist tot een heerlijke milkshake, gewoon uit de hand (bijzonder verfrissend), noem maar op, de mogelijkheden van Bervoren Vruchten zijn grenzeloos… Vanavond maakte ik een overheerlijke fruityoghourt: een bodempje Bevrozen Frambozen (schoon he) even laten ontdooien, dan een paar lepels yoghourt natuur eroverheen (ongesuikerd), een lepel honing, roeren en u hebt in een mum van tijd een heerlijk en gezond dessert.

De Kleine Geneugten des Levens. Mag ik hopen dat ze mij tot mijn dood zo blijven verwonderen en contenteren.

Advertenties