Jawel, op de druilerigste, natste zondag van het jaar vierden wij feest. Het duurt nog even (tot 21 oktober om precies te zijn) voor hij écht negen wordt, maar gisteren vierde hij zijn nakende verjaardag al met zijn vrienden. Eentje kon niet, en eentje heeft schijnbaar de trein gemist, dus uiteindelijk waren we met zeven acht- tot tienjarigen op schok.

De treinreis was plezant, hectisch, maar plezant, want die mannekes hebben gigantisch veel energie, maar ze waren één voor één enthousiast, supervriendelijk, beleefd en lief voor elkaar. Zoals ik hier al vele malen heb gezegd, niets ontroert mij zo als de kameraadschap tussen Henri en zijn vrienden.

Het ABC huis is geweldig. Ik kan iedereen met koters die graag knutselen deze plek warm aanbevelen. Een omgeving waar ook de volwassenen enorm door werden geïnspireeerd.

Janne (!) uit Gent (!) was de begeleidster, en ze was fantastisch! Heel lief maar met toch voldoende autoriteit. De meeste jongens noemden haar algauw -heel vertederend uit zo´n stoere jongensmond- Janneke…

We hebben geknutseld met handgevonden dingen uit de natuur (takken, bladeren, wilgenkatjes, eikels, noten, mos, pluimpjes, enz) en hebben de meest fantastische dieren gemaakt. Uiteraard waren het lijmpistool, de handboor en de elektrische boor, de figuurzaag en de bankschoef bijzonder in trek. Ze zagen er ook heel erg cool uit met hun veiligheidsbril en hun werkhandschoenen.

Daarna trokken we naar de donkere kamer. Daar konden ze vanalles bekijken onder de microscoop, en van eentje werd het onderwerp geprojecteerd op een groot scherm. Dat leverde klassiekers op als daar zijn: “Eikes, kijk een naar g. zijn nagel! Zo kiezig!” of “Ik denk dat dat hier grote bacteriën zijn, op die steen. Kijk, kijk, ze bewegen!”
In diezelfde donkere kamer konden ze ook 3D composities maken op fotogevoelig papier, die dan belicht werden, en dan moesten ontwikkeld worden. Prachtige kunstwerken zijn het geworden. E. maakte een hele mooie verjaardagskaart voor Henri met zijn naam gemaakt uit takjes, een schelp en een witte boon.

Daarna werd hen nog een verhaaltje verteld over De Vogel met de Gouden Vleugels in het gezellige Kamishibai theatertje, en we eindigden in schoonheid met taart en biodrankjes en heerlijke fruitdesserten (huisgemaakt!) in de bijzonder gezellige keuken. OP de weg terug hadden we veel bekijks met onze grote doos vol zelf geknutselde fantasiebeesten! Een supergeslaagde dag, met dank aan allen die het voor Henri zo een geweldig feest maakten.

En dan heb ik het nog niet over zijn felgesmaakt cadeau, de AT-TE walker die hij vandaag -terwijl ik vlijtig zat te werken- helemaal in elkaar heeft geknutseld. Het enige wat ik gedaan heb zijn een paar stickers gekleefd. Wat een prachtig stuk! En Rotta The Hutt is ongelooflijk schattig.

Advertenties