Kijk, ik ben een groot voorstander van het openbaar vervoer. Wij trachten de auto zoveel mogelijk te vermijden, en doen wat we kunnen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Wij zijn dus Fans, om het met een modewoord te zeggen, van tram en bus.

Maar als ge het openbaar vervoer nodig hebt, om ergens op tijd te geraken, naar uw werk bijvoorbeeld, dan trekt het openbaar vervoer op niets. Echt waar, zolang ze er niet voor zorgen dat ge kunt betrouwen op het openbaar vervoer, kunt ge niet verwachten dat de mensen ervan gebruik maken.

Woensdag moest ik met de tram naar het werk. Normaal neem ik de fiets, maar mijn fiets stond nog op het UZ (lang verhaal). Dus ging ik nog maar eens met de tram. Ik stond bij de halte om 8u06. Ik kwam uit de Meersstraat (waar ik Henri op school had afgezet) en vandaar zie ik de tram komen. Ik was er dus zeker van dat de tram van 8u05 nog niet was gepasseerd, tenzij hij te vroeg was natuurlijk, en dat is nogal ongewoon voor trams, dat ze te vroeg zijn. Volgens het bord zijn er op schooldagen trams 21-22 om 8u05, 8u11, 8u17 en 8u23. De eerste tram kwam eraan om 8u29! Negenentwintig! I kid you not.

Weet ge wat dat doet met een mens, op een ochtend, na vroeg te zijn opgestaan, met slaapogen onder de douche gestrompeld, uw zoon met warhaar en nog grotere slaapogen onder de douche zien staan, samen gegeten, en dan nog gepuft (he, nu doen wij dat samen, Henri en ik, gezellig is dat), en tanden gepoetst, na zo een efficiënte en geen tijd verliezende start van de dag dus, content en frisgewassen en helemaal klaar voor een alweer drukke werkdag, zo drie-en-twintig minuten tijd staan verliezen? Wel, dat maakt u chagrijnig, en slechtgezind en verschrikkelijk ambetant.

Doederietsaan, de Lijn, want zo lukt het nooit om iedereen de tram en de bus op te krijgen. En dat ge ons daarnet bijna omverreed, tramvier, dat doet er ook geen deugd aan. Zo u wegsteken achter een bus, waardoor eens mens u niet ziet afkomen. Gdomme! Ge moest u schamen.

Het zal serieus hard mogen waaien en sneeuwen en regenen en hagelen envandiedinges vooraleer ik nog eens bewust voor de tram kies!

Advertenties