Dit is een citaat van Frank Lloyd Wright, één van de vele mooie dingen die we leerden van onze geweldige gids door Taliesin West, het winterhuis van Frank Lloyd Wright, dat nu nog steeds de thuis is voor studenten van de Taliesin School of Architecture. Taliesin is niet alleen de naam van een Welshe dichter (nog één van FLW’s citaten: Before you can become an architect, you have to be a poet.”), het betekent ook (in het welsh) he of the radiant brow, omdat hij zijn huis op de brow van de berg heeft gebouwd, tegen de berg aan: wie zijn huis op de top van een berg bouwt, is hoogmoedig, zegt hij. Je moet je onderwerpen aan de natuur, dankbaar zijn dat je er deel van mag uitmaken, er mag in leven en dat leven delen met de planten en dieren. Een boom uitdoen omdat hij in de weg staat van waar je je huis wilt bouwen: nooit! Hij bouwt zijn huis tussen de bomen, op plekken waar geen bomen stonden, en gebruikt enkel natuurlijke materialen voor het huis. Als ze een stuk staal nodig hadden, zochten ze naar een autowrak, en elk stuk hout dat ze vonden werd herbruikt (er zijn veel nagels uit hout gehaald en recht getrokken, zei de gids).

Onze gids had FLW gekend, zijn kinderen, zijn kleinkinderen. Hij was 2 jaar na FLW aangekomen in Scottsdale, en op zijn 19de was er een tentoontstelling ’60 years of architecture’, waar De Meester Himself’ de bezoekers stond op te wachten. Er was geen kat, die ochtend, en FLW had hem een persoonlijke rondleiding gegeven van meer dan 2 uur. “I entered as a young nitwit, and I came out as an architect!”, zei de gids. Hij werkt nog steeds als architect voor de Taliesin School of Architecture. Het was een grote eer door die mens rondgeleid te worden.

Dit was voor mij één van de mooiste ervaringen van mijn leven, één die ik niet gauw zal vergeten, en 2,5 uur lange tocht doorheen de gebouwen en de tuin van Taliesin, met inside informatie over de mens die hij was en de ideeën die hij had. Ik heb enorm veel bewondering voor wat Frank Lloyd Wright heeft gedaan, voor zijn ideeën, voor hoe hij de architectuur heeft veranderd en beïnvloed, voor zijn respect voor de natuur, voor zijn werkkracht, zijn bescheidenheid (in wat hij deed, hij besefte aar al te goed dat hij de grootste architect van zijn generatie and beyond was), zijn charisma. Ik heb veel over hem gelezen, veel van zijn verwezenlijkingen gezien, tot voor kort enkel op papier, maar nu ook in het echt, en het deed wat met me, echt.

Advertenties