Vandaag mocht ik weeeer om koeken! Juij! Weer onder een stralende hemel. Het weer is hier al enorm meegevallen, wel altijd wat wolken, maar ook veel zon, en gelukkig van die wolken, want de zon brandt hier toch veel meer dan in het binnenland.

We ontdekten een goeie bakker: Floris. Henri is zot van zijn chocoladebril. En ik kan u zeggen, Henri is gene gemakkelijken als het om ontbijtkoeken gaat.
20120805-P8057625.jpg

Na het ontbijt nog even lezen op het strand. Ik hou ervan hoe de geluide gedempt worden op het strand. Die gezelligheid rond je heen, zonder dat het ooit storend wordt. Al is dat een van de troeven van de ligging van ons appartement: het is er nooit druk op het strand: dit was een zonnige zondag middenin de vakantie.
20120805-P8057635.jpg
Het raster is ons vliegenraam. Ik was te lui om het weg te pakken voor de foto: ja, vakantie he.

Er was een Zeehengelwedstrijd (unk?) parelvissers…
20120805-P8057626.jpg

We gingen eindelijk het prachtige Beaufort werk I can hear it van Ivars Drulle vlakbij ons eens van dichtbij bekijken en beluisteren.
20120805-P8057631.jpg

En kijk, er stond een Beaufort karretje met allemaal info over een Beaufort speurtocht voor kinderen. Maar gezien Henri geen kind meer is (wat dacht u wel?), lieten we dit aan ons voorbijgaan.
20120805-P8057633.jpg

We gingen daarentegen wel fietsen naar Nieuwpoort: eerst langs de dijk, dan een mooi breed fietspad langs een ietwat drukke weg en dan dwars door een natuurgebied.
20120805-P8057639.jpg
20120805-P8057641.jpg

Dan lieten we ons overzetten met de veerboot- beschilderd door Roger Raveel (himself?).
20120805-P8057668.jpg

Gezien we maar liefst 3 keer de boot aan ons moesten laten voorbijgaan (veel volk dat naar Nieuwpoort wou jong!), en dus bijna 50 minuten stonden te schilderen (ah, ja, voor Roger Raveel he), hadden we veel tijd om ons te vergapen aan voorbijvarend moois. Waaronder de teeveezeeboot: rondvarende reclame en filmkes. Niet echt een mooi beeld -niet op de boot, de foto van mij bedoel ik- (ik moest een beetje zoeken naar mijn fototoestel), maar ik wou het u toch niet onthouden: Henri en ik vonden het hi-la-risch.
20120805-P8057670.jpg

We zagen weer mooi Beaufort gerief.

Topper voor mij en zeker voor Henri was Erratique van Les Freres Chapuisat.
20120805-P8057642.jpg
Wat ge ziet als ge door het minuscule openingetje kruipt (ik benijdde die kleine donders die op hun dooie gemakske met hum pamperbroek fluitend naar binnen wandelden) is echt de moeite.
20120805-P8057644.jpg
Deze foto is maar een flauw afkooksel van wat je echt ziet, natuurlijk…

20120805-P8057648.jpg
Er was gelijk een soortement van zeilbotenwedstrijd bezig, er was alleszins zeilboten file in de geul in Nieuwpoort… Ik vond het knaloranje zeil wel iets hoopvols (of ongeplaatst frivools?) hebben tegen die donkere dreigende hemel (even later goot het katten en honden).

20120805-P8057649.jpg
Oud Beaufort gerief van Jan Fabre, maar nog altijd mooi. Ik kan u wel zeggen, Nieuwpoort was niet Utopia toen wij daar waren, gezien de regen er met bakken uit de hemel viel. Gelukkig was het volgende kunstwerk binnen. De zoektocht ernaartoe verliep redelijk vlekkeloos, dankzij Henri, ik had het niet zo vlot gevonden, zeker niet in de gietende regen… Maar kijk: The Mumbling House van Nedko Solakov droogde onze kleren en bracht ons aan het lachen. De kunstenaar heeft een oude, verlaten villa, die ongetwijfeld ooit werd bewoond door mooie, rijke, galante dames en heren, betekend, beschreven, beklad? Ik vind het niet, dat laatste, het was altijd grappig, mooi, ontroerend, terecht. Ook een klein beetje een aanklacht tegen het verval van zoiets moois. Hopelijk wacht er een nieuwe bestemming voor deze villa…
20120805-P8057652.jpg
20120805-P8057658.jpg
20120805-P8057657.jpg
20120805-P8057661.jpg
20120805-P8057662.jpg
20120805-P8057663.jpg

Als we buitenkomen schijnt de zon weer! Ik wou zeker ook de installatie van Hans Op De Beeck zien: Location (8). De verlaten diner van hem die nu dacht ik in China staat, vind ik geweldig.
Alhowel ik hem wel zou willen zeggen dat onze kat (en die is daar geen uitzondering in, zo denk ik) toch wel een heel arsenaal aan oog-uitdrukkingen heft. Zijn bedroom eyes zijn legendarisch in Gent en omstreken. Ik refereer naar een interview met hem in De Morgen, waarin hij beweerde dat katten altijd dezelfde uitdrukking in hun ogen hebben, alsof niets hen raakt alsof ze overal onbewogen bij blijven.
Het was een ongelooflijk lastige zoektocht naar de installatie, mocht echt wat beter aangeduid staan, gezien het zo echt in the middle of nowhere in de “achterbuurt” van Nieuwpoort ligt, en ik had nochtans mijn prive-GPS mee, zijnde: De Zoon. Maar we hebben het gevonden -uiteindelijk dankzij een lieve mevrouw die in haar deurgat stond en ons de weg wees.
20120805-P8057667.jpg
De foto zegt niet veel, maar er is ook vooral veel donkerte en enkele lichtjes die de weg wijzen naar een tafel met kaarsen en zetels rondom.
Er zat een heel bizar en ook wat angstaanjagend (door de kaarsen?) figuur op het einde van de verlichte tunnel, rond de kaarsen, en we vroegen ons af of het ook een bezoeker was, zoals wij, dan wel of hij deel uitmaakte van de installatie. Henri verwachtte dat hij elk moment ging beginnen zingen of vertellen. Maar dat heeft hij niet gedaan.

Daarna keerdern we terug, met de veerboot.Nog even afgestapt bij het schilderij Selfportait as Charles Darwin II van Adrian Ghenie in de Sint-Theresia kapel in Westende. Ik ging er heeel erg lang geleden wel eens met mijn moemoe en pepe (en neefje T. en nicht H.) naar de mis: waar is die tijd toch naartoe? Prachtig werk, trouwens.

Henri stond erop dat we nog even bij Floris afstapten, morgen was normal gezien de sluitingsdag, dus moesten we ons ontbijt voor morgen nu inslaan. Maar wat bleek: zeer uitzonderlijk zijn ze wel open morgen, en sluiten ze dinsdag. Ha, gij nu!
20120805-P8057671.jpg

Tijdens het avondeten las ik de krant, en kijk: 2 pagina’s over het UZ. Waar ik zeeeeer binnenkort weer elke dag naartoe zal trekken, en geloof het of niet: ik ben er helemaal klaar voor! Deze vakantie heeft ongelooflijk deugd gedaan en ik ben er helemaal klaar voor om er weer in te vliegen!
20120805-P8057676.jpg

Na het eten begon het te regenen, en we waren van plan om nog een stapke in de wereld te zetten, er was weer vanalles te doen op den dijk. Maar geen nood: even later stopte het met regenen, en trokken we er toch nog op uit. Henri wou nog even gocarren, en ik placeerde me gelijk een poepmadamke met een munttheetje voor mij (en een plat waterke voor de sporter –hoe die gocart, dat is gelijk op olympisch niveau ;-)) op het terras van de Bar du Soleil: mij hullend in de laatste zonnestralen van de dag (de alweer prachtige zonsondergang ontvouwde zich net rechts van mij) en de heerlijke poetische vertellementen van Erwin Mortier (eindelijk eens aan Godenslaap begonnen: schoon jong).
20120805-P8057684.jpg

Alweer een mooie dag. Al zijn we verbrand, vrees ik. Maar ik heb dikke lagen apres soleil op ons beider lichamen gesmeerd.