Dinsdag 27-8-2013

De dag begint mooi, met een stralende zon. B. en ik rijden naar Monpazier, om koeken. Veertien kilometer (enkele reis) voor koeken, we lachen erom in de auto. Dat zouden we thuis nooit doen… De sfeer is opperbest, het weer lijkt echt te keren, het ziet ernaar uit dat we de drie laatste dagen van onze vakantie echt ondergedompeld zullen worden in een zomerse warmte.
Even later zitten we aan de ontbijttafel, met vers geperst fruitsap, warme koffie, en heerlijke koeken.

20130827-P8270677.jpg

Maar dan krijgt Henri telefoon van mijn mama. Ik weet niet waar mijn telefoon ligt (die heerlijke zorgeloosheid van de vakantie betekent ook dit: niet weten waar je alles hebt gelaten), maar ik besef onmiddellijk: dit is geen goed nieuws. En mijn gevoel blijkt te kloppen. Meme is gestorven, de avond voordien, heel zacht is ze ingeslapen. Onmiddellijk komen er wolken voor mijn zon, terwijl de zon boven ons keihard blijft schijnen. De zorgeloosheid waarvan ik hier zo genoot, is onmiddellijk weg. Maar toch is er rust, meme was er klaar voor. Ze is 93 geworden, net als haar Grote Liefde. En ze is helder gebleven, tot op het laatste moment. Ze heeft geen pijn gehad, en ze is zacht gegaan, geliefd en omringd door velen die haar doodgraag zagen. Zaterdag wordt ze begraven.

We blijven gans de dag thuis. Redenen genoeg: we verwachten een pakje, b. en ik zijn ziek van het eten gisteren (geen aanrader), en we zijn allemaal een beetje van de kaart. ’s Middags maakt Bruno heerlijk eten (die zuivere keuken van van hem is nog altijd het allerbeste!) en als aperitief genieten we van een Roze Pom-Ton -with a touch of lime: zalig!

Men perse (of laat De Zoon persen) 1 roze pompelmoes per persoon
20130827-P8270681.jpg
Met voege toe: tonic.
20130827-P8270683.jpg
Men voege toe, voor de light-liefhebber: tonic light.
20130827-P8270685.jpg
Men werke af met een schijfje limoen en men squeezedege een halve limoen rechtstreeks in het glas (met de hand!).
20130827-P8270688.jpg
Met geniete van het (voor)uitzicht!
20130827-P8270687.jpg
Men drinke en geniete, bij voorkeur vergezeld van een goed boek.
20130827-P8270689.jpg

’s Avonds gaan we om pizza naar Belvès, die we opeten op ons nog zalig warme terras. We sluiten de avond af met een facetime met mijn ouders: voor de derde keer ben ik er niet om hen te troosten bij het heengaan van hun vader/moeder. Voor knuffelen en troosten blijkt facetime ontoereikend. Maar we doen ons best en het praten over meme doet deugd…