Daarnet keek ik even naar mijn vorige Leesvoerpost, bijna dag-op-dag 1 jaar geleden (5/1/2013). In 2012 las ik 15 boeken. In 2013 werden het er 27. Ik kan het zelf eigenlijk niet goed geloven. Het gros is in de vakantie gelezen natuurlijk. Of recent nog, op luchthavens… Maar ik lees gewoon ook meer ’s avonds. TV kijken hebben we bijna niet meer gedaan in 2013. Ik betwijfel of we veel hebben gemist… En als ik dan zie welk schoons ik in de plaats heb gekregen, heb ik er geen spijt van. Ik kan me bij elk boek nog herinneren waar ik het las, bij de meesten komt er bij het lezen van de titel al onmiddellijk een sfeer naar boven, een gevoel. Dat is toch iets wonderlijks he. Ik ben dus niet van plan minder te gaan lezen in 2014. Al vrees ik dat ik dit aantal pas weer zal kunnen evenaren als ik met pensioen ben. Of zoiets.

1. Alejandro Zamba. Manieren om naar huis terug te keren. Onderhuidkruipend. Januari 2013.
2. Peter Terrin. Post Mortem. Herkenbaar (maar eigenlijk gelukkig ook helemaal niet). Januari-februari 2013.
3. David Nichols. Starter for Ten. Veeeeel minder dan One Day. Februari 2013.
4. John Green. The Fault in Our Stars. Breathtaking. En ook weer: herkenbaar. Februari 2013.
5. Koen Van Hoeylandt. San, een gevecht met leukemie. Onoverkomenlijk. Maart 2013.
6. Erik Vlaminck. Miranda van Frituur Miranda. Aards. Maart 2013.
7. Griet Op De Beeck. Vele Hemels boven de Zevende. Elke zin zo schoon. En tranen, dat ook. Maart 2013.
8. Valeria Luiselli. Valse Papieren. Met niets te vergelijken. April 2013.
9. Juan Gabriel Vasquez. Het Geluid van Vallende Dingen. Breekbaar. April 2013.
10. Gillian Flynn. Gone Girl. Page turner. Mei 2013.
11. Tatiana de Rosnay. Haar Naam was Sarah. Sorry, n., maar beetje (wijf)-tv-filmscenario. Juni 2013.
12. Dimitri Verhulst. De Laatkomer. Onbegrijpelijk. Juni 2013.
13. Serge Tesson. 6 Maanden in de Siberische Wouden. Inspirerend. Juni-juli 2013.
14. Bart Moeyaert. Iemands Lief. Schoon, ik wou dat ik zijn voorstelling had gezien of nog zal kunnen zien. Juli 2013.
15. Jamal Ouariachi. De Vertedering. Moeilijk, ben er nog niet helemaal uit. Hard, mooi geschreven. Juli 2013.
16. Diane Broeckhoven. Wat ik nog weet. Kleinnood. Juli 2013.
17. Jay McInerney. The Good Life. Confronterend. Juli – augustus 2013.
18. Bert Wagendorp. Ventoux. Ventenboek, zogezegd, maar ik heb het graag gelezen. Augustus 2013.
19. Linn Ullmann. Dierbaar. Kruipt bijzonder diep onder je vel. Die sfeer kan ik zo weer bovenhalen. Augustus 2013.
20. Jay McInerney. Brightness Falls. Komt eigenlijk voor The Good Life. Graag gelezen, maar niet memorabel. Augustus 2013.
21. Els Beerten. Allemaal willen we de Hemel. Nog een young adult (zou dat een Reader’s Midlife Crisis zijn ;-)), maar heel erg van genoten. Nu nog De Zoon, voor wie ik eigenlijk het boek had gekocht, jaren geleden, overtuigen. Augustus 2013.
22. Taiye Selasi. Ghana must go. Lees dit! Augustus – september 2013.
23. Nicholson Baker. The Fermata. Bijzonder intrigerend. September 2013.
24. Alessandro Barrico. Mr Gwyn. Het Schoonste Boek van 2013, al is de concurrentie van nr 26 groot. Oktober – november 2013.
25. Anne Swärd. Poolzomer. Bijzonder, je ruikt de bossen en voelt de koude lucht. Al is het Zomer. December 2013.
26. Jésus Carrasco. De Vlucht. Ongelooflijk mooi boek, bijna religieuze ervaring. December 2013.
27. J.K. Rowling. A Casual Vacancy. Niet echt een waardige afsluiter van dit rijtje, zeker bij de start voor mij moeilijk verteerbaar (en ik had het gekocht tijdens mijn odyssee op een Amerikaanse luchthaven omdat ik dacht dat dit een omtspannende pageturner ging zijn. Niet dus. Maar eens over de helft wordt het wel spannend. December 2013.
In Christophe van Gerreweys Op de Hoogte ben ik nog maar halfweg, dus dat wordt de eerste van het lijstje dat ik, ongeveer binnen een jaar, zal posten… Intussentijd: leest ze! En share gerust eens een superleestip hier!