Ook de jaarlijkse klassieker aan het begin van een nieuw (lees: Lees-)jaar mag niet ontbreken.
Ik deed, op vraag van Henri en b., mee aan de Goodreads Challenge: en ik zette mijn teller op 32, maar ik haalde het niet, het werden er ‘maar’ 27. Maar hey, het was een beetje een zot jaar, 2016, met nóg minder tijd om te lezen dan anders. En 27 is tenslotte wel 3 maal 9 hé, toch?

1. Eugeen Ruge: In tijden van afnemend licht. Stond al lang op de wish-list, maar Belezen Wetenschappers bracht me ertoe het eindelijk eens ter hand te nemen. Ongelooflijke sfeerschepper. Die titel alleen al.
2. Tommy Wieringa: Honorair Kozak. Eén van mijn lievelingsschrijvers, in het Nederlands. Schone collectie verhalen. Zo eentje (of tweetjes) voor het slapengaan, ideaal.
3. Tomás Gonzalez: Eerst was er de zee. Wow, die greep efkes naar mijn keel. Donker.
4. Tommy Wieringa: Joe Speedboat. Nog eens herlezen. Ook dat doe ik nu af en toe, terwijl ik het vroeger beschouwde als tijdverlies. Maar alweer dankzij Belezen Wetenschappers en het interview in Durf Denken, naar aanleiding daarvan, herlas ik Honderd Jaar Eenzaamheid -toen we me vroegen wat Mijn Oerboek was, moest ik niet lang nadenken… En mannekes, wat een ervaring. Totaal anders dan toen ik het als zestienjarige las, veel donkerder. Maar Joe Speedboat dus: vriendschap in boekvorm.
5. Nell Zink: The Wallcreeper. Net zo mijn ding.
6. David Van Reybroeck: Zink. Kleinnood.
7. Volker Weidermann: Zomer van de Vriendschap. Een boek dat je naar Zee drijft.
8. Esther Gerritsen: Broer. Niet echt blijven plakken, maar ik het het graag en erg snel (uit)gelezen.
9. Tom Michell: The Pinguin lessons. Mooi, ik wil ook een pinguïn.
10. Paolo Giordano: Het zwart en het zilver. Ook herlezen, voor mijn eigenlijke ‘optreden’ in de Vooruit. Nog altijd even mooi en ontroerend.
11. Elena Ferrante: Kwellende Liefde. Deel 1 van de trilogie, die intussen een Kwartet werd :-) Pageturner, hoewel er niet echt veel spannends gebeurt. Hoe ze het doet, weet ik het niet, maar het werkt. Ze slaagt er ook in om die duistere sfeer uit haar boek te laten komen -wat niet altijd even leuk is.
12. Jorge Galán: De straat van Magdalena. Echt een boek voor mij. Het luidde de zomer in, en ik hoor nog de jazzklanken als ik eraan denk of de prachtige cover zie.
13. Rainbow Rowell: Fangirl. Pure ontspanning, maar niet meer dan dat.
14. Geertrui Daem: Viersprong. Vlaamse literatuur zoals ik het graag heb.
15. Nina George: The Little Paris Bookshop. Erg graag gelezen, dit, zeer voorspelbaar en romantisch en al, maar hey, dat mag ook ne keer hé.
16. Aleksandr Skorobagatov: Sergeant Bertrand. Zeer origineel, met een zweem van de oude Russen die ik vroeger zo heb verslonden.
17. Hagar Peeters: Malva. Onmiddellijk op mijn rader verschenen, maar niet durven lezen -mijn jeugdheld Pablo Neruda zou van zijn voetstuk vallen, wilde ik dat wel? Maar ik moest het lezen, en ben er blij voor. Al maakte het boek me niet gelukkig. Ik sprak er ook over met Martin Heylen en Dominique Van Malder (die zijne maat Joris Hessels verving -dank u Dominique!- die vast zat voor opnames van De Slimste Mens) op Het Festival van de Gelijkheid -schoon festival trouwens, ik was er graag drie dagen blijven rond hangen, maar moest naar de andere kant van de oceaan vliegen voor de ASH.
18. Lucy Knisley: Something New. Leuk (en ook bijwijlen zeer herkenbaar -maar vaak ook niet) voor als ge op trouwen staat. Anders niet.
19. Gabrielle Zevin: The stories Life of AJ Fikry. Een beetje zoals 15.
20. Sandro Veronesi: Zeldzame Aarden. Het vervolg op Kalme Chaos. Beide steengoede boeken.
21. María Dueñas: Het geluk van een wijngaard. Een beetje zoals 15 en 19, pure vakantielectuur.
22. Susan Juby: Home to Woefield. Niet echt wat ik ervan verwachtte. Maar als ik ooit mijn droom om met b. een boerderij te runnen, ga najagen, ga ik er wel nog eens aan terug denken, aan dit boek…
23. Elena Ferrante: De geniale vriendin. Deel 2 (zie 11).
24. Elena Ferrante: De nieuwe achternaam. Deel 3 (zie 11).
25. Katrijn van Bouwel: De muze en het meisje. Goh.
26. Maartje Wortel: Goudvissen en beton. Klein maar fijn.
27. Inge Schilperoord: Muidhond. Brr.

Als ik ze zo allemaal op een rij zie staan, vind ik de oogst maar mager. Er zijn betere leesjaren geweest… Hopelijk wordt 2017 een jaar met geweldige boeken, die je ontroeren, verwonderen, in spanning houden, je lessen leren en je even laten ontsnappen! Ook voor u, lieve lezer! En tips zijn altijd welkom!!